:: ETUSIVU    :: TOP-10 AJAT  :: KILPAILUT  :: FAQS
Vauhdilla alas
KILPAILUT

RINNEAUTOILU TURUSSA ON LOPPUNUT.

Rinneautojen 2016 SM-kilpailut ajettiinn Turussa Hirvensalossa sunnuntaina 18.9.2016.

SM-kilpailujen tulokset näet (tästä) ja Junior Cup -tulokset klikkaamalla (tätä)

Vuoden 2016 SM-kilpailut ja Junior CUP saatiin jälleen kerran ajettua läpi hienossa syksyisessä säässä.

Sekä miesten että naisten kilpailussa jokainen ajoi viidellä eri autolla kolme erikoiskoetta kullakin. Kullakin autolla ajettu paras aika otettiin mukaan yhteistulokseen, joka on siis viiden erikoiskoeajan summa. Naisten ja miesten aikoja ei kuitenkaan voi verrata keskenään, sillä naiset ajoivat eri autoilla kuin miehet.

MIEHET:

2016_Mitalistimiehet Kilpailu mitaleista oli varsin tiukka, sillä viiden yhteenlasketun ajan jälkeen kolme parasta olivat vajaan sekunnin sisällä. Kun kilpailumatka oli yhteensä n. 2 kilometriä ja kolmanneksi tullut jäi voittajasta vain vajaat 10 metriä, niin aika pienestä erosta on lopulta kysymys.

Voittoon ajoi
Joni Suominen, joka kirkasti viime vuoden hopeansa nyt kullaksi. Joni seisoi korkeimmalla korokkeella myös vuonna 2014 ja kahden kullan lisäksi hänellä on aikaisemmilta vuosilta myös kolme hopeaa ja kolme pronssia.

Toiselle sijalle itsensä taituroi
Jari Paananen, jolle hopeaa ojennettiin nyt jo toisen kerran. Edellisen hän sai vuonna 2014, jolloin mitalikolmikko oli täysin sama ja myöskin samassa järjestyksessä.

Kolmanneksi tällä kertaa jätettiin
Mikko Myllylä, joka hävisi hopean Paanaselle vain vajaalla viidellä sekunnin sadasosalla, eli matkaksi muutettuna n 50 senttimetrillä. Aikaisemmat seitsemän kultamitalia ja yksi hopea osoittavat, että tuurilla ei näissä kisoissa korokkeelle nousta.

Miesten kilpailussa käytetyista viidestä autosta yksi oli ennen kilpailua saanut sen verran kovan iskun, että pyöränkulmat eivät olleet optimaaliset eikä auto tästä syystä yhtä nopea ja helppo ajaa kuin muut neljä autoa. Sen vuoksi tällä autolla ajetut ajat jätettiin tietyiltä osin tilastotarkastelun ulkopuolle, vaikka ne lopputuloksissa olivatkin mukana.

Miesten erikoiskoeaikojen tilastosta selviää mm. seuraavaa:
- kilpailun kaksi nopeinta erikoiskoeaikaa menivät Joni Suomisen nimiin, joten voitto oli siltäkin osin ansaittu. Joni ajoi myös tuolla hieman hitaammalla autolla kaikkein parhaiten, ollen sillä autolla yli puoli sekuntia nopeampi kuin kukaan muu. Muilla autoilla tuo ero oli selvästi pienempi.
- kymmenen parhaan kierrosajan listalta löytyvät mitalikolmikon lisäksi myös neljänneksi sijoittuneen Toni Kouvosen kaksi aikaa sekä viidenneksi ajaneen Robert Fihlmanin yksi aika. Toni Kouvosen saavutuksiin kuuluu aikaisemmilta vuosilta neljä hopeasijoitusta ja Robert Fihlman taas on voittanut mestaruuden vuonna 2004. Saa nähdä tuleeko Robertin Junior CUP -kilpailuun osallistuneesta pojasta myös joskus Rinneautoilun Suomen mestari.
- Kun otetaan laskuihin mukaan vain noiden neljän tasaväkisen auton ajat, niin tasasisimmin ajanut kuljettaja oli Jari Paananen (0,788 sekuntia), joskin Mikko Myllylä hengitti siinäkin tilastossa aivan niskaan (0,819 sekuntia).
- Joni Suominen ajoi kolmella autolla sen auton pohja-ajan, ja sekä Jari Paananen että Mikko Myllylä kellottivat kumpikin yhden auton pohja-ajan. Tähän suoritukseen ei siis mitalikolmikon ulkopuolelta ylletty.
- 45 sekunnin rajan alittivat Joni Suominen kaksi kertaa, ja sekä Mikko Myllylä, Jari Paananen että Toni Kouvonen kerran.

NAISET:

2016 Mitalistinaiset Naisten kymmenennestä SM-kisasta tuli varsin tynkä, sillä viivalle ei lopulta ilmestynyt kuin kaksi kuljettajaa. Huonosta tasosta siitä huolimatta ei voi puhua, sillä näiden kahden kilpailijan lisäksi naisten Suomen mestaruuden on pystynyt voittamaan ainoastaan kaksi muuta naista, kerran kumpikin.

Marjaana Puusan kahdeksannet SM-kilpailut päättyivät nyt jo kuudennen kerran korkeimmalle korokkeella. Aikaisemmin hän on kaksi kertaa joutunut tyytymään hopeaan, muttei siis koskaan sitä huonompaan sijaan.

Maria Haltialta SM-kilpailut ovat jääneet käymättä ainoastaan kerran, vuonna 2012, eli tämä oli hänelle jo yhdeksäs osallistuminen. Tämän vuotinen hopeasija on viides laatuaan, kultaa ja pronssia on kumpaakin ollut kotiin viemisinä kahdesti.

Naisten erikoiskoeaikojen tilastosta selviää mm. seuraavaa:
- alle 46 sekunnin alitukseen pystyi ainoastaan Marjaana Puusa viimeisellä autollaan.
- Marjaana Puusa ajoi jokaisella autolla 0,495 - 1,406 Maria Haltiaa nopeammin.

JUNIOR-CUP:2016 Juniorit

Junior CUP on alle 16-vuotiaiden kilpailu, jossa tällä kertaa ajettiin kolmella eri autolla kolme kierrosta kullakin. Kunkin auton nopeimmat kierrosajat laskettiin yhteen.

Varsin selvän voiton otti
Olli Johansson, joka oli kahta muuta kilpailijaa myös selvästi vanhempi. Tässä sarjassa ikävuosista on selvää etua, päinvastoin kuin aikuisten kilpailuissa.

Toisesta sijasta kamppailivat varsin tasaväkisesti suunnilleen saman ikäiset
Joonatan Fihlman ja Mikael Antinoja. Ensimmäisen erän jälkeen Mikael oli Joonatania 0,7 sekuntia edellä, mutta toisen erän päätteeksi ero oli kaventunut 0,5 sekuntiin. Joonatanin paras kierros ja kaksikon ainoa 48 sekunnin alitus viimeisessä erässä vei hänet lopulta reilut 0,3 sekuntia Mikaelin edelle ja hopealle.